Rapportbok

Rapportbok

Vok:s Rapportbok

Vetlanda Ornitologiska Klubb

Frihetens timma.

RapporterPosted by VOK Sun, September 15, 2019 21:13
Inträffade natten till den 29 augusti. I en voljär som vid tillfället ifråga härbärgerade ett berguvspar och två årsungar. Hos Hans Nyberg på gården Sjöruda vid Hjortesjön. Tack vare en finurlig lucka i taket på voljären och en inskjutbar mellanvägg kund paret sitta på ena sidan i den avdelade buren och ungarna på den andra. Den med luckan då. Tidigare på kvällen hade ungarna könsbestämts och ringmärkts. En hona och en hane blev utlåtandet. Fina och välfödda ungar som efter drygt fyra månader i voljären nu var väl ägnade för ett liv i frihet. Därav luckan, som Hans öppnade och riggade upp i skymmningen. Följande morgon var den burhalvan tom och ungarna förhoppningsvis i trygghet i något bra skydd i avvaktan på det första jaktförsöket följande natt.
En fokuserad berguvshane efter den pärs som könsbestämning och ringmärkning trots allt innebär. Men - friheten hägrar och är nu inte så avlägsen!

2019-09-15
Börje Gustafsson

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post172

Smaklig säsongstart.

RapporterPosted by VOK Fri, September 13, 2019 20:04
Nu hade vi hunnit fram till den 12 september i kalendern och det var dags för säsongstart med grill vid Upplandatornet. Barnboksförfattaren Anneriel van Heugten från Holland och illustratören Annika Rockström hade anslutit med en förhoppning om att få se sångsvanar, en art som skall figurera i deras nya bok. Sångsvanarna hade flyttat på sig och kungsfiskarna ville inte visa sig vid berget i Illharjen. Dock blev det en överflygande ormvråk och en smådopping i en av dammarna.
Sussies glödbädd var perfekt timad för grillning när sällskapet återvände från rundan i Illharjen. Korven och kaffet smakade bra och grillglöden värmde skönt när kvällskylan smög sig på i skymmningen.

2019-09-13
Börje Gustafsson • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post171

Begreppet Boströms Vipa.

RapporterPosted by VOK Sun, June 02, 2019 21:40
Nu handlar det om klubbresan till Kvismaren, Oset och.... Strandvik vid Vänern mellan Kristinehamn och Karlstad. Åtta deltagare i två bilar drog lördagen den 18 maj från Vesslanparkeringen i arla morgonstund med sikte på, i första hand, Kvismaren. På Västra rakan plockade vi in ett gäng fjällpipare och vid Rysjön var det gott om dvärgmås, svarttärnor och till och med några vitvingade tärnor. Vidare till Lövholmen, där en fint utfärgad aftonfalkshane poserade i en torraka. Det blev nu en fikapaus innan det var dags att dra mot Oset.

Oset gör, som bekant, ingen besviken. Vi tog rundan via Rosenbergs stuga och plockade på vägen in både gräshoppssångare, rosenfink, härmsångare, ärtsångare och en kärrsångare. Bland mycket annat och vid sidan av många änder och doppingar. Vassångaren vid Rynningsviken gäckade oss, men det blev i alla fall en rördrom där. Nu passade det bra med en rejäl lunch på Naturens Hus. Gott och rejäla portioner! Tanken från början var att vi på hemvägen skulle göra en avstickare till Tåkern, men en viss gråhuvad vipa omkullkastade de planerna. Denna raritet hade uppehållit sig vid Vänerns strand mellan Kristinehamn och Karlstad några dagar och den var vi naturligtvis tvungna att ge en chans. Mot Strandvik således! Vid det här laget hade markägaren hunnit vänja sig vid tillströmmningen av skådare och den något gropiga vägen ned till strandängarna där vipan plägade uppehålla sig var väl uppmärkt. "Boströms vipa" - numera välkänd och till och med förärad en tillfälligt inrättad kaffeservering i grannskapet. Jo, vi hittade dit, hittade Boströms gråhuvade vipa och erlade parkeringsavgiften till Boströms nötta vall. Speciellt och trevligt!
Var?? Där är hon - Boströms vipa!! Undertecknad lyckades inte få någon skarp bild på den sällsynta gästen, men hon fanns där och kunde ganska enkelt beskådas.

En lyckad resa med totalt 79 observerade arter under dagen. Lennart Kärhall var reseledare och Sussie Nielsen förde bok. Tack för den upplevelsen!

2019-06-02
Börje Gustafsson


 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post170

Säkrad skådeplats.

RapporterPosted by VOK Sun, May 19, 2019 13:16
Tidens tand hade inför årets skådarsäsong märkbart gnagt på Rågsjötornets mer eller mindre vitala delar. Detta påpekades vid en kontakt med Länsstyrelsens Skötselenhet och eftersom de inte kan äventyra folks säkerhet föreslog de en avspärrning av tornet tills de hade folk att sätta in på reparationsarbetet. Till hösten eller så. Men då kan det bli en helt ny plattform. Om pengar finns. Nåväl - med syfte att hålla tornet i gång under säsongen erbjöd sig VOK att reparera det viktigaste om Länsstyrelsen höll med material. Och så blev det. På kvällen torsdagen den 16 maj drog ett gäng VOK-are till Rågsjö med verktyg och virke och målsättningen att säkra fortsatta skådarupplevelser von oben.
Sussie, Inge och Lennart efter väl förrättat värv.

Efter byte av någon trallbräda, några trappsteg, en bit räck, diverse förstärkningar och dragning av ett otal vagnbultar kändes tornet riktigt stabilt och bra. Länsstyrelsen tyckte dock att vistelse på egen risk får gälla tills vi får den där plattformen. När den nu kommer smiley.

En fin kväll som också bjöd på ett par grönbenor och en galande gök.

2019-05-16/Börje Gustafsson

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post169

Fågelskådningens dag i Upplanda 5 maj 2019, kl.08-12

RapporterPosted by VOK Tue, May 07, 2019 20:00

Första söndagen i MAJ var det åter dags, att för 11:e året, kolla in vårfåglarnas ankomst vid Upplandatornet. Isande kalla vindar, men solen värmde, liksom 24 besökande naturvänner. Hälften var VOK:are inkl. familjemedlemmar.


Artantalet blev så högt som 65 vilket klart överstiger tidigare årsbästa från 2015-54 arter. Många par ivrigt spanande ögon bidrog givetvis extra liksom några smågrupper som gjorde kortare vandringar i närområdet.
Hussvala, ladusvala, skrattmås, fiskmås och någon enstaka gråtrut dominerade i luften över dammarna. Sång- och kontaktläten från rödvingetrast, taltrast, koltrast, svartvit flugsnappare, bofink, sävsparv, gärdsmyg, trädpiplärka, gulsparv, rödhake hördes och intill nya stigen mot Illharjen sjöng gransångare, rödstjärt, järnsparv, dubbeltrast, kungsfågel och en forsärla, hane hade sitt revir invid ån.
Vid mataren, där Kenneth gjort en högst temporär påfyllning, fanns bl.a: blåmes, entita, talgoxe, domherre, bofink, stenknäck, bergfink, större hackspett, nötväcka, grönfink och pilfink. I dammarna inräknades bl.a: rörhöna 1 par, sothöna, kricka, vigg, knipa med några enstaka pull, storskrake och storskarv. På plats var också sångsvanparet, honan ruvande och hanen med vakande ögon.
Rovfåglarna dök upp vid 10-11-tiden: tornfalk, ormvråk, fiskgjuse, brun kärrhök och sparvhök. Några av senare års nästan explosiva framgångsarter visade naturligtvis också upp sig: röd glada och trana!
Men ingen gök eller tornseglare! - lugn, de kommer nog - men globalt oroar den biologiska mångfalden!


Hälsn/Lars Johan • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post168

Lediga lägenheter.

RapporterPosted by VOK Thu, February 21, 2019 21:51
Torsdagen den 21 februari hölls klubbträffen i Parkförvaltningens verkstad i Upplanda.
13 deltagare mötte upp vid ett dukat bord av plankbitar, skruvdragare och andra utensilier som vanligen förknippas med holktillverkning. Fågelholkar alltså.
20 öppningsbara holkar med hackskydd och rötskyddat tak blev kvällens produktion och därmed 20 lediga lägenheter för hugade tättingar, när vårsolen sprakar igång på allvar och vårkänslorna inte längre går att kontrollera.
Skruvargänget avslutade kvällen med gott umgänge vid en välförtjänt fikastund.
//Börje fotade och berättade.

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post167

Klubbresa till Skåne

RapporterPosted by VOK Mon, September 03, 2018 21:39

Det var 12st fågelskådare som åkte ner till Falsterbo bird show. Vi fick två fina dagar med många fina sträck.

Dagen började med regn på vägen ner, men det klarnade upp när vi kom ner till Skåne. Skanör ljunghed var en häftig upplevelse, massor av gulärlor som gick i gräset framför oss, grå flugsnappare i trädet bakom oss och div fåglar som tog höjd och lämnade landet. En tur till mässområdet blev det också där en del av oss fick nya kepsar. Olika föredrag och exkursioner blev det också. På eftermiddagen åkte vi till Skanör kyrka för att se Aftonfalken som varit där ett tag. Vi såg en del vadare, änder och så de underbart söta och orädda steglitserna.

Sen styrde vi kosan mot hotellet i Hyllie för incheckning och för att fylla på med mat, tack Ingela för förslaget om italienskt.

Efter en tidig frukost, med påfyllning av matsäcken som inte gick så bra för alla, åkte vi ner till Falsterbo udde. Där vi njut av vädret och alla fåglar runt oss, i vattnet, vassen, strandkanten och förstås i luften. Vi fick se bla Bivråk 7st, Röd glada 11st och Brun glada 6st. De som hellre tittade på växter fick också nya kryss denna helg.

Blev många och intressant diskussioner om vilken art det var som kom flygande. Men de Vita storkarna gick inte att ta miste på, inte ett enda vindslag såg vi när de seglade över oss, vi hälsar dem välkomna tillbaka om två år.

Dagen avslutades med att vi fick larm om att en Mindre skrikörn var på ingång, och ja den flög förbi så vi fick se den. Den svarta storken ville dock inte visa sig. När vi summerade helgen fick vi ihop 82arter.

Höjd punkterna var nog Aftonfalken, Mindre skrikörn och förstås de 51 Vita storkar som sträckte ut över sundet. Och så förstås de söta steglitserna.

Tack för en trevligt resa • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post166

Fågelskådningens dag i Upplanda 6 maj 2018, kl.08-12

RapporterPosted by VOK Sun, May 13, 2018 13:08
Årets upplaga, första söndagen i maj, blev en vädermässigt behaglig variant med en hel del tillströmmande besökare, varav hälften var VOK:are.
Fåglarna fyllde på i en lugn takt och efter 4 timmar hade 52 arter setts och/eller hörts.

Den dominerande ljudkulissen utgjordes av skrattmås, lövsångare, bofink, rödvingetrast, blåmes, talgoxe, svartvit flugsnapp, rödhake, nötväcka, gärdsmyg, grönfink och svarthätta.
Sporadiskt hördes grönsiska, enkelbeckasin, kungsfågel, större hackspett, svartmes, trädpiplärka, sävsparv, skogssnäppa, koltrast och tofsvipa.
Dammarnas bofasta invånare visade sig naturligtvis: sångsvan, kricka, vigg, gräsand, knipa, storskrake, sothöna och sädesärla.
Till kategorin överflygande hörde: ladusvala, hussvala, fiskgjuse, brun kärrhök, gråtrut, ormvråk, sparvhök och gråhäger.
Ett par stenknäckar, som nog har sitt revir i närområdet, gjorde några besök vid den nedtrappade vinterutfodringen, liksom entita och nötskrika.
Tre törnsångare sjöng - vid vägen till reningsverket(2) resp. vid Upplanda ågård(1).
VOK:s skarpsynte web-master upptäckte en "flugskit" i väster. Den utvecklade sig så småningom till en havsörn som avspanade huvudortens södra delar.

Artantalet stannade som sagt på 52 och så här såg listan ut till slut (exkl. skata som för sent visade sig kl.12.10).
/Lars Johan

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post165

"En gång vi seglar i hamn..."

RapporterPosted by VOK Sat, February 24, 2018 20:26
Och så vidare... lyder väl visans strof? För tornseglaren gäller numera att det inte alltid är så lätt att hitta en hamn att navigera till. Nya takmaterial, tätade takfötter, konstiga taklutningar och väldigt sällan klassiskt enkupigt taktegel ställer till det för tornseglarna när de anländer sent till våra trakter med omedelbara behov av en lämplig boplats.
Holkbyggargänget är ju kända för att snabbt gå från analys till handling och därför tillverkades 18 tornseglarholkar i Parkens verkstad i Upplanda i torsdags.
Nu gäller bara att hitta lämpliga platser för montage. Full tornseglarfart in i ett 50 mm stort håll ställer ju vissa krav på fri inflygningsväg. Högt och fritt således!
Efter väl förrättat värv förföll det idoga arbetslaget i kortspel och semlafrossande. Må vara förlåtet!

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post164

Bortbyggande av befarad bostadsbrist.

RapporterPosted by VOK Fri, February 09, 2018 11:51
I Vetlanda Ornitologiska Klubb är det betydligt kortare väg från ord och handling än vad det är på den nationella nivån. Befarar vi bostadsbrist så bygger vi bort den. På direkten!
Samling i fritidsförvaltningens verkstad i Upplanda under Sussies ledning för aktut insats således.


Ett 25-tal småfågelsholkar blev det den här kvällen och därefter kaffe med årets första semla. Om två veckor blir det en mer artinriktad satsning på tornseglarna. Välkomna då!

2018-02-08//Börje

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post163

Räkning i Repperda.

RapporterPosted by VOK Sun, October 01, 2017 14:54
Söndagen den 1 oktober, klart till halvklart, måttlig sydostlig vind, 13 plusgrader, kaffe och äggmacka i ryggan och alla okulära hjälpmedel på plats. Skapliga förutsättningar för en givande förmiddag på Repperdaryggen. Vindriktningen undantagen då möjligtvis.
Sören, Sandra, Sussie, Johan, Kenneth, Knut-Erik (deltid) och Börje (bakom kameran) utgjorde dagens sträckräkningspatrull. De glada minerna på bilden härrör möjligen från observationen av den nyss överflygande plogen av bläsgäss. Ett 30-tal.
Här är det dock ett gäng tranor som lågsniffar. 27 arter blev det, av vilka bör nämnas nötkråka, ormvråk, fjällvråk, hämpling, mindre korsnäbb, sånglärka, ängspiplärka, sparvhök, bläsgås och grågås. Därtill tre ryggradslösa - citronfjäril, nässelfjäril och larv av gräsulv. Det ni!

2017-10-01//Börje • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post162

Ringmärkningsmorgon Ralången 17-09-16

RapporterPosted by VOK Sun, September 17, 2017 12:33
På tal om stimulans - eller understimulans.................
Morgonens klubbresa till Ralången i Aneby blev en riktig höjdare. Synd att inte flera VOK-are (än 4) kunde vara med.
Redan resan i gryningen med en rödorange soluppgång och lätt morgondimma över skog och fält var en njutning. Två bilar, från skilda startplatser, anlände till mötesplatsen inom samma minut.
Efter en kvarts vandring - delvis på såphala spänger - ankom vi i god kondition till Ralångens fågelstation.
Mats Thorin - fågelstationens erfarne och kunnige entusiast - hade redan riggat upp alla 15 näten och var i full gång med märkningen. Biotopen är dels buskmark, dels vass och är höjdmässigt väl anpassad för att ge god fångst. På två märkplatser finns näthissar vilket innebär dubbel näthöjd. Samma märkplats har använts sedan början av 80-talet!
Efter en snabb introduktion av Mats blev vi fullt sysselsatta med att plocka fåglar ur näten och "serva" Mats med fåglar för ringmärkning.
Järnsparv dominerade och de attraherades uppenbarligen av inspelad järnsparvsång från MP3-spelare. Fram till 11-tiden hade ca 125 fåglar ringmärkts varav mer än hälften var järnsparv. Rödhake och sävsparv kom också upp i tvåsiffriga antal. Därutöver enstaka gärdsmyg, lövsångare, törnsångare, trädgårdssångare,
svarthätta, trädpiplärka, rödvinge, talgoxe, blåmes och entita.
Med andra ord några spännande, lärorika och trivsamma morgontimmar i optimalt väder. Stort tack till Mats!
/ Lars Johan

 • Comments(1)//rapportbok.norhagen.se/#post161

Kvällsskådning med grill.

RapporterPosted by VOK Thu, September 07, 2017 21:48
Nu var vi inne i höstmånaden september och vid den första klubbträffen blev det en vandring runt dammarna i Upplanda med kikarna i beredskapsläge innan vi slog oss ned runt grillbädden.
Turen runt dammarna gav gräsand, kricka, sävsparv, fiskgjuse, gråhäger, forsärla, ormvråk, ängspiplärka, rörhöna med pull, större hackspett, blåmes och några till.
Och det var ett skapligt gäng som travade runt dammarna mot den väntande grillen - 22 stycken faktiskt - inklusive juniorerna.
Och några höll stånd vid grillen ända tills höstmörkret trängde sig på. Riktigt trevligt!

2017-09-07//Börje

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post160

Ugglor i mossen.

RapporterPosted by VOK Mon, May 08, 2017 12:10

Några VOK-are, som inte hade möjlighet att njuta av fågellivet vid Upplandadammarna under Fågelskådningens Dag, tillbringade i stället dagen i Orsaskogarna, där Magnus Strömberg, med ackuratess, guidade bland slagugglor, lappugglor, tretåiga hackspettar och annat som med svårighet (stor) kan observeras i Vetlandatrakten.

Som tur var fanns det handfast bemanning vid vadstället i Skinnarängets naturreservat för att hjälpa lite stabbiga personer, som han med knölpåken, över halkiga stenar och forsande vatten smiley.
 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post159

Fågelskådningens dag i Upplanda 7 maj 2017,kl. 08-12

RapporterPosted by VOK Sun, May 07, 2017 18:40
I Dalarna-resenärernas frånvaro höll en och annan pensionär ställningarna vid Upplanda-tornet, i behagligt försommarväder utan besvärande vind.
Ett 15-tal besökare var med helt eller delvis under de fyra timmarna.
49 fågelarter antecknades men vid plats nr 50 - som var reserverad för tornseglare - var det stopp, ingen dök upp!
Brun kärrhök-paret var aktiva, en sparvhök gjorde en räd på närhåll, ormvråk sågs emellanåt och en fiskgjuse mobbades av kråkor.
Svartvit flugsnapp, lövsångare, gärdsmyg, rödhake, trädpiplärka, talgoxe, bofink och koltrast sjöng flitigt och sporadiskt även rödvingetrast, taltrast, sävsparv, gransångare, kungsfågel, blåmes och gulsparv.
Sångsvan-honan ruvade på sin tron och KPn hävdade med säkerhet, gränsande till visshet, att måndag den 15 maj är det dags för kläckning!
Vadarna företräddes av tofsvipa, skogssnäppa, drillsnäppa, enkelbeckasin och en ensam rastande gluttsnäppa,
Kniporna verkar vara färre än tidigare år men ett 30-tal viggar är fortfarande kvar i de bortre dammarna.
Flertalet flyttfåglar har nu snart återvänt till våra trakter, gök i Trollebo 6.5 (KEA) och i Lemnhult 7.5 (TM), men som sagt ingen tornseglare än!
Nu väntar vi på några ordentliga regnvädersdagar - för naturens bästa.
/LJJ

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post158

Tornfalksfjäsk!

RapporterPosted by VOK Sat, February 25, 2017 14:23

Säsongens andra holkskruvarträff i Upplanda kommer förhoppningsvis att gynna ett antal bostadssökande tornfalkar - när de nu behagar att återvända till våra breddgrader.

Fem holkar blev det enligt Hans Löfs fältmässigt väl testade modell.

Men - tack vare familjen Wassby Hjortstam blev det några bostäder åt mesarna också. Bra fokus och gott handlag där! • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post157

Fågelskådningens dag den 8 maj 2016.

RapporterPosted by VOK Fri, December 30, 2016 19:16

Det nationella eventet "Fågelskådningens dag" genomfördes i år söndagen den 8 maj mellan klockan 08 och 12. Klubben ordnade, i vanlig ordning, med guidade turer vid Upplanda Reningsverks Dammar och guidning i det därstädes belägna fågeltornet under ledning av Lars-Johan Johansson. 48 arter är sex arter under gällande rekord och den dittills svala våren bidrog säkert till att tornseglaren, som brukar säsongspremiärsegla över dammarna denna dag, lyste med sin frånvaro.

Nåväl - det blev allt en del fina obsar ändå! Så här bokförde Lars-Johan det hela:

I grevens tid 2016-12-30/Börje Gustafsson

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post156

Takvåning med sjöutsikt.

RapporterPosted by VOK Mon, October 10, 2016 17:50

Nu är de på plats - boplattformarna. Trots minimal mängd vatten under kölen, blottade stenskravlen, lömska dybankar och en i övrigt bedrövlig framkomlighet i terrängen kunde vi, ett ganska slutkört gäng vid det laget, framåt kvällningen den 8 oktober skåda tvenne välplacerade boplattformar mot den röda kvällshimlen. Tack vare vår eminente arborist Björn Werner skall tilläggas. Utan hans suveränt professionella insats hade vi stått oss slätt.

Provbelastning av den första plattformen.

Och en vy över den andra. Gott om frisk luft däruppe i nordosten!

Det trötta gänget i övrigt bestod av Sven-Olof Sandberg, Anders Eriksson, Jan Morge och Börje Gustafsson. Förfogandes över två flytetyg för sjötransporterna.

Vetlanda 2016-10-08/Börje G

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post155

Lediga lägenheter.

RapporterPosted by VOK Fri, February 12, 2016 19:26

"Holkspikning med tema "Småfågelholkar" vid Parkförrådet i Upplanda" står det i programmet. Fel, fel, fel! Holkskruvning skulle det ju vara. För det är det handlar om nu för tiden när ett gäng händiga människor, beväpnade med skruvdragare, drar in i parkens verkstad vid Upplanda. Ett tack till Sussie som talar väl för oss och således bidrar till att upplåta en mycket välutrustad verkstad för våra övningar. Ett tack till Sören som såg till att det fanns virke på plats och ett tack till alla andra som bidrog!

Således står nu ett 30-tal nya, lediga lägenheter till förfogande när talgoxar, blåmesar och så småningom svartvita känner häckningslustan komma över dem. För det lär väl i huvudsak bli de arterna som invaderar.

Fler lägenheter lär det bli om två veckor när det är dags för holkskruvande igen. Men - då blir det lite annan inriktning med specialholkar för rödstjärtar, grå flugsnappare, trädkrypare och vad det nu kan bli. Den som är på plats får se.

//Börje

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post154

INSPIRATION - tillbakablickar och reflexioner inför 2016

RapporterPosted by VOK Sat, January 02, 2016 16:02

Eftersom nedanstående tenderar att innehålla personliga reflexioner börjar jag med att sända tacksamhetens tankar till Curt Bergström och Anders Jonsson som alldeles för tidigt har lämnat oss. Många inspirerande och positiva kontakter har vi haft genom åren och jag önskar deras nära och kära all välgång.

Läs och njut av:

Patrik Olofssons nya bok "ELDÖGON - möten med Sveriges ugglor". Vilka suveräna bilder och så fängslande text!

och/eller

Göran Bergengrens nya bok "Korp" med illustrationer av Gebbe Björkman. Den boken kan bara inte någon missa! Ett lysande artporträtt och ett språk som är enastående. Några kopplingar till VOK finns t.o.m. i boken. Vem har förresten glömt Göran B:s "Fåglar varje dag" på VOK:s årsmöte januari 2004. Då höll han oss lyssnare fängslade - utan något som helst tekniskt hjälpmedel - med sitt kåseri.

Under sensommaren gjorde jag ett kort besök vid "En av södra Sveriges fågelrikaste våtmarker" - RYNINGEN! Tre gedigna fågeltorn (varav ett "Twin peaks"), info-tavlor, broschyrer, P-platser etc. gav en bra känsla. Hemma igen satte jag mig att bläddra i en 40-sidig publikation "Ryningen 1962-1975, beskrivning och försök till värdering av en fågelsjö", förtjänstfullt sammanställd av Willy Strömblad. Betydelsen av denna publikation och VOK:s nästan halvsekellånga närvaro i Ryningen har tveklöst haft en avgörande inverkan för Ryningens skyddsstatus idag. Att VOK inte alls omnämns i information och broschyr kan verka märkligt men har förmodligen att göra med (missriktad) lokalpatriotism från berörda kommuner och län. Det väsentliga är att Ryningen är upptäckt, skyddat och bevaras. VOK kan känna stolthet - men absolut ingen bitterhet!

Inspiration gav mig också två dygns ringmärkarmöte i november i Varberg. 100-talet ringmärkare från hela landet bjöds på ca 15 högintressanta presentationer av olika projekt samt en förmiddagsexkursion till Getteröns naturreservat. Exempel på presentationer:

Följning med ljusloggar av tornseglarens långa resor. (Susanne Åkesson)

Ringm. och inventering av rovfåglar i Varbergs kommun. (Bo Kanje)

Årets fjällugglehäckningar. (J-E Hägerroth)

Vad gör årets nya flugsnappare mellan bolämnandet och flyttningarna till södra Afrika? (Johan Träff)

Äggsamling och illegal jakt. (Thomas Birkö, J-E Hägerroth)

Nävelsjö då? Allra först en djupt känd eloge till Roland Mattiasson som generöst och elegant, med ett enda "hugg", löste VOK:s hastigt påkomna dilemma med Klubbstugan. Medlemmarnas tillgång till Klubbstugan löper på oförändrat! Stiftets pinsamma agerande kan väl lämpligen förbigås med tystnad .....

Att avveckla Klubbstugan, belägen på ett nästan oslagbart, naturligt "fågeltorn" med betagande utsikt, och en fågellokal med hög (nåja, igenväxande) potential känns, i varje fall för min del, inte attraktivt.

Att Länsstyrelsen, på direkt fråga, inte har för avsikt att inom överskådlig tid och med nuvarande inriktning och resurser utöka naturreservatet Nävelsjön är att beklaga. Naturskyddsuppdraget är främst inriktat på skogar, våtmarker inom den s.k. Myrskyddsplanen samt nationellt värdefulla vattendrag.

Trots att vi i VOK under många år nästan har stångat oss blodiga på trilskande markägareföreträdare (pampar), ointresserat pastorat, räddhågsna kommunala företrädare samt länsmyndigheter omgärdade av mycket byråkrati så kan jag inte inse varför VOK ska släppa Nävelsjön. Att VOK:s entusiasm och övertygelse ibland hade varvats med något mer av diplomati och dokumentation kanske hade fört oss närmare en bättre lösning men, det går bara att spekulera i .....

I VOK:s stadgar §1 står bl.a: " ..... främja utforskandet och skyddet av fågelfaunan inom Vetlanda kommun ....." Utforskandet och observationerna pågår året om medan fågelskyddsprofilen är närmast obefintlig. Nog borde vi väl åtminstone kunna få till en åtgärdsplan för VOK:s fågelskyddsagerande (bl.a. Nävelsjön) på kort och längre sikt.

Slutligen - jag betraktar det väl närmast som ett privilegium att ha fågelskådning - eller ornitologi om du vill - som fritidsintresse. Ett nytt kryss emellanåt kan också rentav ge en extra krydda. Prova gärna på någon form av standardiserad fågelinventering (Svensk Fågeltaxering). Det ger en alldeles speciell dimension till ditt naturintresse!

Med hälsning och Gott Nytt År/Lars Johan • Comments(2)//rapportbok.norhagen.se/#post153

Grillandets svanesång.

RapporterPosted by VOK Thu, September 03, 2015 21:23

Grillkväll vid Upplandatornet i sommarens slutskede är numera tradition. Och nog kändes det som om det var dags för grillandets svanesång för det här året när solen sjönk ned bakom Illharjens gammeltallar och mörka skyar seglade in från väster, bärande på ett sakta tilltagande duggregn.

Att begreppet svanesång härrör från skrönan om knölsvanen som förblir stum intill sin dödsdag, men att den, när den dagen kommer, stämmer upp till sällan hörd skönsång, vet ju alla. Och lika väl vet vi ju att det är en skröna. Några knölsvanar blev det inte den här kvällen, men väl Upplandadammarnas egen sångsvansfamilj, som tog några svängar över dammarna med de fem årsungarna. Det blev dock flygövning under tystnad - ingen svanesång från det hållet alltså.

I övrigt sågs inte så många fåglar under grillandets gemyt, men väl konstaterades det att Upplandadammarna nu hyser ett antal fast förekommande karaktärsarter. En snabb sammanställning gav sångsvan, vigg, sothöna, rörhöna, kricka, gräsand, knipa och lärkfalk. Sedan finns det ju många andra arter som rör sig runt dammarna, men som inte är direkt beroende av just den biotopen för sin fortlevnad.

Huruvida en del av det som berättades runt grillglöden också skall betecknas som skrönor lär förbli dolt i ovisshet.

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post152

Fågelskådningens dag, Upplanda 10 maj 2015

RapporterPosted by VOK Mon, May 11, 2015 18:40

Det blev återigen första obs. av TORNSEGLARE just denna dag - läge för att fortsättningsvis byta namn till "Tornseglarens dag"?

Vid 07.30-tiden anlände Kenneth och jag för att förbereda fyra timmars social fågelskådning vid Upplanda reningsverksdammar. Vädret - mulet, NV vind och tidvis regn - var inte optimalt men vi förväntade oss likväl några spännande timmar med aktiv skådning.

Områdets fasta invånare nr 1, sångsvanen ruvade troget -"morfaddern själv" tyckte rentav att hon låg "bulligt" på redet - kläckning på gång?

Änderna representerades av knipa, gräsand, kricka och vigg(ca 15). Knipornas holkhäckningar hade redan spolierats av skatorna som tydligen fått korn på äggskrovmål. Är det inte gäddor som slukar knipornas ällingar så är det skator och kråkor som är förövare.......

För den dominerande sångunderhållningen svarade lövsångare, bofink, svarthätta, rödhake, talgoxe, koltrast och inte minst svartvit flugsnapp. Sporadiskt hördes också trädgårdssångare, järnsparv, grönsångare, grönfink, trädpiplärka, rödvingetrast, gröngöling och kungsfågel. Säsongens matning, som trappas ned efter denna dag, hade besök av domherre, stenknäck(3),grönsiska,bergfink(1),grönfink,entita,talgoxe,blåmes, nötväcka och st.hackspett.

En vandring runt dammarna bjöd också på sävsparv,gråhäger,tofsvipa,skogssnäppa, skrattmås,fiskmås,gärdsmyg,stenskvätta,spillkråka,stare + sothöna(2) och rörhöna(1). Gott om ladusvalor och enstaka hussvalor födosökte över dammarna - och vid 10-tiden så var den bara där, dagens art TORNSEGLAREN! En rikskänd ornitolog, tillika professor i infektionssjukdomar, menar att årets första kan man mycket väl kalla Tornsvala!

Några energiska VOK:are vandrade i kanten av de öppna fälten mot ridhuset och hittade bl.a.törnskata 1 par,sånglärka,dubbeltrast,stenskvätta,buskskvätta och sädesärla.

Rovfåglarna var fåtaliga - endast en ormvråk - men, dagens 54:e och sista art var minnesvärd. En grann lärkfalk jagade på nära håll över dammarna och ytterligare 1 ex. längre bort.

Givetvis missades, i vanlig ordning, ett antal relativt allmänna arter, ex.vis korp, rastande vadare, gäss, hökar, trana, gråtrut, björk- o taltrast, duvor, sena sångare - och gök. Vid gynnsammare yttre förhållanden är nog 4 timmars skådning, vid denna tidpunkt, uppåt 70 arter inte ouppnåeligt.

Ett 20-tal besökare kom och gick och vi kunde summera det högsta artantalet (54) för denna årliga aktivitet.

Med hälsning/Lars Johan • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post151

I väntan på den 92:a arten.

RapporterPosted by VOK Mon, May 11, 2015 18:35
I ottan lördagen den 9 maj drog ett gäng skådare från Vetlanda till Östergötlands slättland. Efter givande nedslag vid Svartåns inlopp i Roxen och vid Glänåstornet vid Tåkern, togs beslut om att försöka hitta den vassångare som enligt expertisen plägade dra sina strofer i trakterna av Svanshals udde. Sagt och gjort - de som fortfarande hade pigga ben gav sig iväg ut i vassarna med utgångspunkt från Svanshals kyrka. De, eller den, som inte hade lika pigga ben vid det här laget fick ägna sid åt fjärrskådning över vassarna och fann då, som väl var, att Svanshals Vandrarhem och Café kunde vara en lämplig observationsplats.

Där någonstans ute i vassarna rör sig en sjumanna-/kvinnaexpedition med syfte att finna den lilla vassångaren. Här vid bordet intar resten av expeditionen närproducerad energi i form av nässelsoppa med hembakat bröd. Det blev nu ingen vassångare, men det blev en vittrut i Vadstena på vägen hem. Och nässelsoppan var superb! Totalt 91 arter observerade under dagen, vilket känns som snudd på något slags rekord.

Om tekniken vill bifogas här Sussies lista över observerade arter://Börje • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post150

Fläsknisse i Vålånger.

RapporterPosted by VOK Wed, February 04, 2015 20:00
Det kom en hälsning från Vålånger. Från medlemmen Egon Holm, som med ära och stor tacksamhet noterat att han upphöjts till hedersmedlem i klubben av årsmötet. Att det inte går någon större nöd på Egon i norrlandsvintern framgår av hans brev med bifogade fotografier. Ty - vem kan dagligen njuta av ett par gråspettar till morgonkaffet? Visserligen väl mäskat, men det skulle nog inte hjälpa på Kettilsgatan i alla fall.


"Fläsknisse" (Egons benämning) attackerar den riggade fläsksvålen.

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post149

Värdig vinnare i Wrighttolkning.

RapporterPosted by VOK Sat, January 17, 2015 20:13
Årsmötet är nu avklarat för denna gången och som vanligt blev det en hård och tät kamp i den anslutande tävlingen om Bruno Helgessons vandringspris. Förra årets segrare, Tomas Fasth, hade satt ihop ett antal kluriga frågor i huvudsak baserade på bröderna Wrights klassiska fågelbilder. Bröderna lär le i sin himmel över det engagemang deras bilder väckte bland de på obsar vintersvultna skådarna på mötet.


Johan Andresén tog hem sin första inteckning i trofén med imponerande 18,5 poäng av 24 möjliga i denna något annorlunda och mycket kunskapskrävande tävling. En värdig vinnare!

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post148

Utlokaliserat uvpar.

RapporterPosted by VOK Fri, January 09, 2015 19:43
En 33-årig epok, drygt, avslutades idag fredag när det sista uvparet lämnade Hjältaryd, Vetlanda kommun i Jönköpings län och installerades på sin nya vistelseort vid Hjortesjön, Sjöruda, Hultsfreds kommun i Kalmar län.
Beslut om att starta upp ett avelsprojekt för berguv togs på årsmötet i januari 1981, den första voljären byggdes under sensommaren samma år, det första uvparet installerades senare under hösten och den första ungen frisläpptes i augusti 1983. Den andra voljären byggdes 1982 i Sunnerskog och den tredje 1983 i Hjältaryd.


Den tidigare skötaren av paret, Roland Mathiasson, frisläpper hanen i hans nya miljö medan den blivande skötaren, Hans Nyberg, greppar luckan för att frisläppa honan.
Transporten och installationen gick bra!
Heder åt Roland som i 33 år tagit väl hand om sina adepter! Hur många ungar som släppts? Vi får återkomma till det när bokslutet ligger klart. Hur många kilo kyckling vi packat under åren? Vi får återkomma till det också.

//Börje

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post147

Vindbonus i Vedbände

RapporterPosted by VOK Fri, December 12, 2014 15:22
På Nobeldagen delades det, förutom nobelpris, även ut vindbonus på Vedbände Gård. Stena Renewable hade bland 120 sökande föreningar utsett 15 mottagare av 2014 års vindbonus och bland dem fanns Vetlanda Ornitologiska Klubb. Som blev förening på bonusbeviset. Skit samma - pengarna finns på kontot. 20 000 kronor att användas för AV-utrustning i klubblokalen och fortsatt inventering av nattskärror inom vindkraftparken i Lemnhult.
Ordförande Roland och nattskärrechefsinventerare Stubba tar emot Vindbonusbeviset vid samkvämet i Vedbände.
I stället för nobelmiddag hade man i Vedbände arrangerat en liten ätning med tydlig inspiration av den förestående julen. Smakligt sades det.

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post146

Artrallyt artar sig.

RapporterPosted by VOK Sun, November 02, 2014 15:53

Inför uppsamlingsheatet söndagen den 2 november konstaterades att lördagen varit givande, speciellt med avseende på innehållet i Bodasjön. Återstod dock ett antal mer eller mindre triviala arter som borde kunna fångas in (i kikaren då) trots vårliknande väderlek (+14 grader C) och morgondis.

Ett målmedvetet gäng inför slutspurten söndag förmiddag.

Fasanspan i Skede. Gick väl sådär av minerna att döma.

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post145

Torrskodda tornbesökare.

RapporterPosted by VOK Thu, September 11, 2014 21:23

Den som funderar på att göra ett besök i Rågsjötornet behöver i fortsättningen inte fundera över om det är sjöstövlar som gäller eller inte för att nå den erforderliga utblicksnivån. Inte heller behöver hen fundera över om det fordras lina och räddningssele för att säkra upp- och nedstigningen i den tidigare något skrangliga lejdaren. Nej - tack vare ett taggat arbetslag på klubbkvällen den 11 september undanröjdes, i strålande sensommarväder, alla eventuella hinder för intensivskådning från tornet framgent.

Spång, lejdare och viss impregnering - fixat och klart på en kväll. Respekt!

Som en autostrada. Visst ser det lite inbjudande ut! Fågelobsarna var väl annars inte överväldigande denna kväll - tornseglare och ladusvalor över sjön, en och annan trastflock och någon enkelbeckasin. Tack alla för en bra insats och ett särskilt tack till Kenneth, som med känslig hand och stort tålamod reglerade syretillförseln till min trilskande motorsåg.

2014-09-11//Börje

 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post144

Morgonvandring i Repperda äng

RapporterPosted by VOK Mon, May 19, 2014 17:35

Det var 13st som tagit sig till Repperda för att se och höra en del av vad våren har att erbjuda i fågelväg. Vädret var underbart, solen sken och det var varmt i luften. Vi gick först till grusgropen där trädgårdsångaren och svarthättan sjöng så vackert. Efter det var det bara att ta sig an backen och det gick bra denna gången också för vi hade sällskap av bla järnsparv och ärtsångare. Promenaden fortsatte ner mot sjön och vasskanten där en röd glada visade upp sig. Nu var det tid för frukost så vi gick upp till enebacken och avnjöt våra medhavda matsäckar. En bivråk tittade förbi innan vi gick ner till gården för en liten pratstund med Yngve Henriksson som visade sin stenbjörn, en sorts kärra som man hade för att flytta stora stenar och dyl med med hjälp av oxar. Han kommer att visa den under vikingamarknaden den 24-25 maj. I fårhagen intill gick det 3st gulärlor samtidigt som vi blev uttittade av ett gäng kor med kalvar som tyckte vi var ett konstigt gäng med människor, en del hade ju två huvuden. Efter att vi spanat av fälten blev det att gå tillbaka mot bilarna. Dagen gav 56 arter inte illa. Tack till Sören och Johan för guidningen

Soliga hälsningar Sussie

2014-05-17
 • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post143
Next »