Rapportbok

Klubbresa till SkåneRapporter

Posted by VOK Mon, September 03, 2018 21:39

Det var 12st fågelskådare som åkte ner till Falsterbo bird show. Vi fick två fina dagar med många fina sträck.

Dagen började med regn på vägen ner, men det klarnade upp när vi kom ner till Skåne. Skanör ljunghed var en häftig upplevelse, massor av gulärlor som gick i gräset framför oss, grå flugsnappare i trädet bakom oss och div fåglar som tog höjd och lämnade landet. En tur till mässområdet blev det också där en del av oss fick nya kepsar. Olika föredrag och exkursioner blev det också. På eftermiddagen åkte vi till Skanör kyrka för att se Aftonfalken som varit där ett tag. Vi såg en del vadare, änder och så de underbart söta och orädda steglitserna.
Blog image

Sen styrde vi kosan mot hotellet i Hyllie för incheckning och för att fylla på med mat, tack Ingela för förslaget om italienskt.

Efter en tidig frukost, med påfyllning av matsäcken som inte gick så bra för alla, åkte vi ner till Falsterbo udde. Där vi njut av vädret och alla fåglar runt oss, i vattnet, vassen, strandkanten och förstås i luften. Vi fick se bla Bivråk 7st, Röd glada 11st och Brun glada 6st. De som hellre tittade på växter fick också nya kryss denna helg.
Blog image
Blev många och intressant diskussioner om vilken art det var som kom flygande. Men de Vita storkarna gick inte att ta miste på, inte ett enda vindslag såg vi när de seglade över oss, vi hälsar dem välkomna tillbaka om två år.

Blog image

Dagen avslutades med att vi fick larm om att en Mindre skrikörn var på ingång, och ja den flög förbi så vi fick se den. Den svarta storken ville dock inte visa sig. När vi summerade helgen fick vi ihop 82arter.

Höjd punkterna var nog Aftonfalken, Mindre skrikörn och förstås de 51 Vita storkar som sträckte ut över sundet. Och så förstås de söta steglitserna.

Tack för en trevligt resaFågelskådningens dag i Upplanda 6 maj 2018, kl.08-12Rapporter

Posted by VOK Sun, May 13, 2018 13:08

Årets upplaga, första söndagen i maj, blev en vädermässigt behaglig variant med en hel del tillströmmande besökare, varav hälften var VOK:are.
Fåglarna fyllde på i en lugn takt och efter 4 timmar hade 52 arter setts och/eller hörts.
Blog image
Den dominerande ljudkulissen utgjordes av skrattmås, lövsångare, bofink, rödvingetrast, blåmes, talgoxe, svartvit flugsnapp, rödhake, nötväcka, gärdsmyg, grönfink och svarthätta.
Sporadiskt hördes grönsiska, enkelbeckasin, kungsfågel, större hackspett, svartmes, trädpiplärka, sävsparv, skogssnäppa, koltrast och tofsvipa.
Dammarnas bofasta invånare visade sig naturligtvis: sångsvan, kricka, vigg, gräsand, knipa, storskrake, sothöna och sädesärla.
Till kategorin överflygande hörde: ladusvala, hussvala, fiskgjuse, brun kärrhök, gråtrut, ormvråk, sparvhök och gråhäger.
Ett par stenknäckar, som nog har sitt revir i närområdet, gjorde några besök vid den nedtrappade vinterutfodringen, liksom entita och nötskrika.
Tre törnsångare sjöng - vid vägen till reningsverket(2) resp. vid Upplanda ågård(1).
VOK:s skarpsynte web-master upptäckte en "flugskit" i väster. Den utvecklade sig så småningom till en havsörn som avspanade huvudortens södra delar.
Blog image
Artantalet stannade som sagt på 52 och så här såg listan ut till slut (exkl. skata som för sent visade sig kl.12.10).
/Lars Johan

"En gång vi seglar i hamn..."Rapporter

Posted by VOK Sat, February 24, 2018 20:26

Och så vidare... lyder väl visans strof? För tornseglaren gäller numera att det inte alltid är så lätt att hitta en hamn att navigera till. Nya takmaterial, tätade takfötter, konstiga taklutningar och väldigt sällan klassiskt enkupigt taktegel ställer till det för tornseglarna när de anländer sent till våra trakter med omedelbara behov av en lämplig boplats.
Holkbyggargänget är ju kända för att snabbt gå från analys till handling och därför tillverkades 18 tornseglarholkar i Parkens verkstad i Upplanda i torsdags.
Blog imageNu gäller bara att hitta lämpliga platser för montage. Full tornseglarfart in i ett 50 mm stort håll ställer ju vissa krav på fri inflygningsväg. Högt och fritt således!
Blog imageEfter väl förrättat värv förföll det idoga arbetslaget i kortspel och semlafrossande. Må vara förlåtet!

Bortbyggande av befarad bostadsbrist.Rapporter

Posted by VOK Fri, February 09, 2018 11:51

I Vetlanda Ornitologiska Klubb är det betydligt kortare väg från ord och handling än vad det är på den nationella nivån. Befarar vi bostadsbrist så bygger vi bort den. På direkten!
Samling i fritidsförvaltningens verkstad i Upplanda under Sussies ledning för aktut insats således.
Blog image

Ett 25-tal småfågelsholkar blev det den här kvällen och därefter kaffe med årets första semla. Om två veckor blir det en mer artinriktad satsning på tornseglarna. Välkomna då!

2018-02-08//Börje

Räkning i Repperda.Rapporter

Posted by VOK Sun, October 01, 2017 14:54

Söndagen den 1 oktober, klart till halvklart, måttlig sydostlig vind, 13 plusgrader, kaffe och äggmacka i ryggan och alla okulära hjälpmedel på plats. Skapliga förutsättningar för en givande förmiddag på Repperdaryggen. Vindriktningen undantagen då möjligtvis.
Blog imageSören, Sandra, Sussie, Johan, Kenneth, Knut-Erik (deltid) och Börje (bakom kameran) utgjorde dagens sträckräkningspatrull. De glada minerna på bilden härrör möjligen från observationen av den nyss överflygande plogen av bläsgäss. Ett 30-tal.
Blog imageHär är det dock ett gäng tranor som lågsniffar. 27 arter blev det, av vilka bör nämnas nötkråka, ormvråk, fjällvråk, hämpling, mindre korsnäbb, sånglärka, ängspiplärka, sparvhök, bläsgås och grågås. Därtill tre ryggradslösa - citronfjäril, nässelfjäril och larv av gräsulv. Det ni!

2017-10-01//BörjeRingmärkningsmorgon Ralången 17-09-16Rapporter

Posted by VOK Sun, September 17, 2017 12:33

På tal om stimulans - eller understimulans.................
Morgonens klubbresa till Ralången i Aneby blev en riktig höjdare. Synd att inte flera VOK-are (än 4) kunde vara med.
Redan resan i gryningen med en rödorange soluppgång och lätt morgondimma över skog och fält var en njutning. Två bilar, från skilda startplatser, anlände till mötesplatsen inom samma minut.
Efter en kvarts vandring - delvis på såphala spänger - ankom vi i god kondition till Ralångens fågelstation.
Mats Thorin - fågelstationens erfarne och kunnige entusiast - hade redan riggat upp alla 15 näten och var i full gång med märkningen. Biotopen är dels buskmark, dels vass och är höjdmässigt väl anpassad för att ge god fångst. På två märkplatser finns näthissar vilket innebär dubbel näthöjd. Samma märkplats har använts sedan början av 80-talet!
Efter en snabb introduktion av Mats blev vi fullt sysselsatta med att plocka fåglar ur näten och "serva" Mats med fåglar för ringmärkning.
Blog imageJärnsparv dominerade och de attraherades uppenbarligen av inspelad järnsparvsång från MP3-spelare. Fram till 11-tiden hade ca 125 fåglar ringmärkts varav mer än hälften var järnsparv. Rödhake och sävsparv kom också upp i tvåsiffriga antal. Därutöver enstaka gärdsmyg, lövsångare, törnsångare, trädgårdssångare,
Blog imagesvarthätta, trädpiplärka, rödvinge, talgoxe, blåmes och entita.
Med andra ord några spännande, lärorika och trivsamma morgontimmar i optimalt väder. Stort tack till Mats!
/ Lars Johan

Kvällsskådning med grill.Rapporter

Posted by VOK Thu, September 07, 2017 21:48

Nu var vi inne i höstmånaden september och vid den första klubbträffen blev det en vandring runt dammarna i Upplanda med kikarna i beredskapsläge innan vi slog oss ned runt grillbädden.
Blog imageTuren runt dammarna gav gräsand, kricka, sävsparv, fiskgjuse, gråhäger, forsärla, ormvråk, ängspiplärka, rörhöna med pull, större hackspett, blåmes och några till.
Och det var ett skapligt gäng som travade runt dammarna mot den väntande grillen - 22 stycken faktiskt - inklusive juniorerna.
Blog imageOch några höll stånd vid grillen ända tills höstmörkret trängde sig på. Riktigt trevligt!

2017-09-07//Börje

Ugglor i mossen.Rapporter

Posted by VOK Mon, May 08, 2017 12:10

Några VOK-are, som inte hade möjlighet att njuta av fågellivet vid Upplandadammarna under Fågelskådningens Dag, tillbringade i stället dagen i Orsaskogarna, där Magnus Strömberg, med ackuratess, guidade bland slagugglor, lappugglor, tretåiga hackspettar och annat som med svårighet (stor) kan observeras i Vetlandatrakten.

Som tur var fanns det handfast bemanning vid vadstället i Skinnarängets naturreservat för att hjälpa lite stabbiga personer, som han med knölpåken, över halkiga stenar och forsande vatten smiley.

Blog imageFågelskådningens dag i Upplanda 7 maj 2017,kl. 08-12Rapporter

Posted by VOK Sun, May 07, 2017 18:40

I Dalarna-resenärernas frånvaro höll en och annan pensionär ställningarna vid Upplanda-tornet, i behagligt försommarväder utan besvärande vind.
Ett 15-tal besökare var med helt eller delvis under de fyra timmarna.
49 fågelarter antecknades men vid plats nr 50 - som var reserverad för tornseglare - var det stopp, ingen dök upp!
Brun kärrhök-paret var aktiva, en sparvhök gjorde en räd på närhåll, ormvråk sågs emellanåt och en fiskgjuse mobbades av kråkor.
Svartvit flugsnapp, lövsångare, gärdsmyg, rödhake, trädpiplärka, talgoxe, bofink och koltrast sjöng flitigt och sporadiskt även rödvingetrast, taltrast, sävsparv, gransångare, kungsfågel, blåmes och gulsparv.
Sångsvan-honan ruvade på sin tron och KPn hävdade med säkerhet, gränsande till visshet, att måndag den 15 maj är det dags för kläckning!
Vadarna företräddes av tofsvipa, skogssnäppa, drillsnäppa, enkelbeckasin och en ensam rastande gluttsnäppa,
Kniporna verkar vara färre än tidigare år men ett 30-tal viggar är fortfarande kvar i de bortre dammarna.
Flertalet flyttfåglar har nu snart återvänt till våra trakter, gök i Trollebo 6.5 (KEA) och i Lemnhult 7.5 (TM), men som sagt ingen tornseglare än!
Nu väntar vi på några ordentliga regnvädersdagar - för naturens bästa.
/LJJ

Tornfalksfjäsk!Rapporter

Posted by VOK Sat, February 25, 2017 14:23

Säsongens andra holkskruvarträff i Upplanda kommer förhoppningsvis att gynna ett antal bostadssökande tornfalkar - när de nu behagar att återvända till våra breddgrader.

Blog imageFem holkar blev det enligt Hans Löfs fältmässigt väl testade modell.

Blog image Men - tack vare familjen Wassby Hjortstam blev det några bostäder åt mesarna också. Bra fokus och gott handlag där!Fågelskådningens dag den 8 maj 2016.Rapporter

Posted by VOK Fri, December 30, 2016 19:16

Det nationella eventet "Fågelskådningens dag" genomfördes i år söndagen den 8 maj mellan klockan 08 och 12. Klubben ordnade, i vanlig ordning, med guidade turer vid Upplanda Reningsverks Dammar och guidning i det därstädes belägna fågeltornet under ledning av Lars-Johan Johansson. 48 arter är sex arter under gällande rekord och den dittills svala våren bidrog säkert till att tornseglaren, som brukar säsongspremiärsegla över dammarna denna dag, lyste med sin frånvaro.

Nåväl - det blev allt en del fina obsar ändå! Så här bokförde Lars-Johan det hela:

Blog image

I grevens tid 2016-12-30/Börje Gustafsson

Takvåning med sjöutsikt.Rapporter

Posted by VOK Mon, October 10, 2016 17:50

Nu är de på plats - boplattformarna. Trots minimal mängd vatten under kölen, blottade stenskravlen, lömska dybankar och en i övrigt bedrövlig framkomlighet i terrängen kunde vi, ett ganska slutkört gäng vid det laget, framåt kvällningen den 8 oktober skåda tvenne välplacerade boplattformar mot den röda kvällshimlen. Tack vare vår eminente arborist Björn Werner skall tilläggas. Utan hans suveränt professionella insats hade vi stått oss slätt.

Blog imageProvbelastning av den första plattformen.

Blog image Och en vy över den andra. Gott om frisk luft däruppe i nordosten!

Det trötta gänget i övrigt bestod av Sven-Olof Sandberg, Anders Eriksson, Jan Morge och Börje Gustafsson. Förfogandes över två flytetyg för sjötransporterna.

Vetlanda 2016-10-08/Börje G

Lediga lägenheter.Rapporter

Posted by VOK Fri, February 12, 2016 19:26

"Holkspikning med tema "Småfågelholkar" vid Parkförrådet i Upplanda" står det i programmet. Fel, fel, fel! Holkskruvning skulle det ju vara. För det är det handlar om nu för tiden när ett gäng händiga människor, beväpnade med skruvdragare, drar in i parkens verkstad vid Upplanda. Ett tack till Sussie som talar väl för oss och således bidrar till att upplåta en mycket välutrustad verkstad för våra övningar. Ett tack till Sören som såg till att det fanns virke på plats och ett tack till alla andra som bidrog!

Blog image

Således står nu ett 30-tal nya, lediga lägenheter till förfogande när talgoxar, blåmesar och så småningom svartvita känner häckningslustan komma över dem. För det lär väl i huvudsak bli de arterna som invaderar.

Fler lägenheter lär det bli om två veckor när det är dags för holkskruvande igen. Men - då blir det lite annan inriktning med specialholkar för rödstjärtar, grå flugsnappare, trädkrypare och vad det nu kan bli. Den som är på plats får se.

//Börje

INSPIRATION - tillbakablickar och reflexioner inför 2016Rapporter

Posted by VOK Sat, January 02, 2016 16:02

Eftersom nedanstående tenderar att innehålla personliga reflexioner börjar jag med att sända tacksamhetens tankar till Curt Bergström och Anders Jonsson som alldeles för tidigt har lämnat oss. Många inspirerande och positiva kontakter har vi haft genom åren och jag önskar deras nära och kära all välgång.

Läs och njut av:

Patrik Olofssons nya bok "ELDÖGON - möten med Sveriges ugglor". Vilka suveräna bilder och så fängslande text!

och/eller

Göran Bergengrens nya bok "Korp" med illustrationer av Gebbe Björkman. Den boken kan bara inte någon missa! Ett lysande artporträtt och ett språk som är enastående. Några kopplingar till VOK finns t.o.m. i boken. Vem har förresten glömt Göran B:s "Fåglar varje dag" på VOK:s årsmöte januari 2004. Då höll han oss lyssnare fängslade - utan något som helst tekniskt hjälpmedel - med sitt kåseri.

Under sensommaren gjorde jag ett kort besök vid "En av södra Sveriges fågelrikaste våtmarker" - RYNINGEN! Tre gedigna fågeltorn (varav ett "Twin peaks"), info-tavlor, broschyrer, P-platser etc. gav en bra känsla. Hemma igen satte jag mig att bläddra i en 40-sidig publikation "Ryningen 1962-1975, beskrivning och försök till värdering av en fågelsjö", förtjänstfullt sammanställd av Willy Strömblad. Betydelsen av denna publikation och VOK:s nästan halvsekellånga närvaro i Ryningen har tveklöst haft en avgörande inverkan för Ryningens skyddsstatus idag. Att VOK inte alls omnämns i information och broschyr kan verka märkligt men har förmodligen att göra med (missriktad) lokalpatriotism från berörda kommuner och län. Det väsentliga är att Ryningen är upptäckt, skyddat och bevaras. VOK kan känna stolthet - men absolut ingen bitterhet!

Inspiration gav mig också två dygns ringmärkarmöte i november i Varberg. 100-talet ringmärkare från hela landet bjöds på ca 15 högintressanta presentationer av olika projekt samt en förmiddagsexkursion till Getteröns naturreservat. Exempel på presentationer:

Följning med ljusloggar av tornseglarens långa resor. (Susanne Åkesson)

Ringm. och inventering av rovfåglar i Varbergs kommun. (Bo Kanje)

Årets fjällugglehäckningar. (J-E Hägerroth)

Vad gör årets nya flugsnappare mellan bolämnandet och flyttningarna till södra Afrika? (Johan Träff)

Äggsamling och illegal jakt. (Thomas Birkö, J-E Hägerroth)

Nävelsjö då? Allra först en djupt känd eloge till Roland Mattiasson som generöst och elegant, med ett enda "hugg", löste VOK:s hastigt påkomna dilemma med Klubbstugan. Medlemmarnas tillgång till Klubbstugan löper på oförändrat! Stiftets pinsamma agerande kan väl lämpligen förbigås med tystnad .....

Att avveckla Klubbstugan, belägen på ett nästan oslagbart, naturligt "fågeltorn" med betagande utsikt, och en fågellokal med hög (nåja, igenväxande) potential känns, i varje fall för min del, inte attraktivt.

Att Länsstyrelsen, på direkt fråga, inte har för avsikt att inom överskådlig tid och med nuvarande inriktning och resurser utöka naturreservatet Nävelsjön är att beklaga. Naturskyddsuppdraget är främst inriktat på skogar, våtmarker inom den s.k. Myrskyddsplanen samt nationellt värdefulla vattendrag.

Trots att vi i VOK under många år nästan har stångat oss blodiga på trilskande markägareföreträdare (pampar), ointresserat pastorat, räddhågsna kommunala företrädare samt länsmyndigheter omgärdade av mycket byråkrati så kan jag inte inse varför VOK ska släppa Nävelsjön. Att VOK:s entusiasm och övertygelse ibland hade varvats med något mer av diplomati och dokumentation kanske hade fört oss närmare en bättre lösning men, det går bara att spekulera i .....

I VOK:s stadgar §1 står bl.a: " ..... främja utforskandet och skyddet av fågelfaunan inom Vetlanda kommun ....." Utforskandet och observationerna pågår året om medan fågelskyddsprofilen är närmast obefintlig. Nog borde vi väl åtminstone kunna få till en åtgärdsplan för VOK:s fågelskyddsagerande (bl.a. Nävelsjön) på kort och längre sikt.

Slutligen - jag betraktar det väl närmast som ett privilegium att ha fågelskådning - eller ornitologi om du vill - som fritidsintresse. Ett nytt kryss emellanåt kan också rentav ge en extra krydda. Prova gärna på någon form av standardiserad fågelinventering (Svensk Fågeltaxering). Det ger en alldeles speciell dimension till ditt naturintresse!

Med hälsning och Gott Nytt År/Lars JohanGrillandets svanesång.Rapporter

Posted by VOK Thu, September 03, 2015 21:23

Grillkväll vid Upplandatornet i sommarens slutskede är numera tradition. Och nog kändes det som om det var dags för grillandets svanesång för det här året när solen sjönk ned bakom Illharjens gammeltallar och mörka skyar seglade in från väster, bärande på ett sakta tilltagande duggregn.

Att begreppet svanesång härrör från skrönan om knölsvanen som förblir stum intill sin dödsdag, men att den, när den dagen kommer, stämmer upp till sällan hörd skönsång, vet ju alla. Och lika väl vet vi ju att det är en skröna. Några knölsvanar blev det inte den här kvällen, men väl Upplandadammarnas egen sångsvansfamilj, som tog några svängar över dammarna med de fem årsungarna. Det blev dock flygövning under tystnad - ingen svanesång från det hållet alltså.

Blog image

I övrigt sågs inte så många fåglar under grillandets gemyt, men väl konstaterades det att Upplandadammarna nu hyser ett antal fast förekommande karaktärsarter. En snabb sammanställning gav sångsvan, vigg, sothöna, rörhöna, kricka, gräsand, knipa och lärkfalk. Sedan finns det ju många andra arter som rör sig runt dammarna, men som inte är direkt beroende av just den biotopen för sin fortlevnad.

Huruvida en del av det som berättades runt grillglöden också skall betecknas som skrönor lär förbli dolt i ovisshet.

Fågelskådningens dag, Upplanda 10 maj 2015Rapporter

Posted by VOK Mon, May 11, 2015 18:40

Det blev återigen första obs. av TORNSEGLARE just denna dag - läge för att fortsättningsvis byta namn till "Tornseglarens dag"?

Vid 07.30-tiden anlände Kenneth och jag för att förbereda fyra timmars social fågelskådning vid Upplanda reningsverksdammar. Vädret - mulet, NV vind och tidvis regn - var inte optimalt men vi förväntade oss likväl några spännande timmar med aktiv skådning.

Områdets fasta invånare nr 1, sångsvanen ruvade troget -"morfaddern själv" tyckte rentav att hon låg "bulligt" på redet - kläckning på gång?

Änderna representerades av knipa, gräsand, kricka och vigg(ca 15). Knipornas holkhäckningar hade redan spolierats av skatorna som tydligen fått korn på äggskrovmål. Är det inte gäddor som slukar knipornas ällingar så är det skator och kråkor som är förövare.......

För den dominerande sångunderhållningen svarade lövsångare, bofink, svarthätta, rödhake, talgoxe, koltrast och inte minst svartvit flugsnapp. Sporadiskt hördes också trädgårdssångare, järnsparv, grönsångare, grönfink, trädpiplärka, rödvingetrast, gröngöling och kungsfågel. Säsongens matning, som trappas ned efter denna dag, hade besök av domherre, stenknäck(3),grönsiska,bergfink(1),grönfink,entita,talgoxe,blåmes, nötväcka och st.hackspett.

En vandring runt dammarna bjöd också på sävsparv,gråhäger,tofsvipa,skogssnäppa, skrattmås,fiskmås,gärdsmyg,stenskvätta,spillkråka,stare + sothöna(2) och rörhöna(1). Gott om ladusvalor och enstaka hussvalor födosökte över dammarna - och vid 10-tiden så var den bara där, dagens art TORNSEGLAREN! En rikskänd ornitolog, tillika professor i infektionssjukdomar, menar att årets första kan man mycket väl kalla Tornsvala!

Några energiska VOK:are vandrade i kanten av de öppna fälten mot ridhuset och hittade bl.a.törnskata 1 par,sånglärka,dubbeltrast,stenskvätta,buskskvätta och sädesärla.

Rovfåglarna var fåtaliga - endast en ormvråk - men, dagens 54:e och sista art var minnesvärd. En grann lärkfalk jagade på nära håll över dammarna och ytterligare 1 ex. längre bort.

Givetvis missades, i vanlig ordning, ett antal relativt allmänna arter, ex.vis korp, rastande vadare, gäss, hökar, trana, gråtrut, björk- o taltrast, duvor, sena sångare - och gök. Vid gynnsammare yttre förhållanden är nog 4 timmars skådning, vid denna tidpunkt, uppåt 70 arter inte ouppnåeligt.

Ett 20-tal besökare kom och gick och vi kunde summera det högsta artantalet (54) för denna årliga aktivitet.

Med hälsning/Lars JohanI väntan på den 92:a arten.Rapporter

Posted by VOK Mon, May 11, 2015 18:35

I ottan lördagen den 9 maj drog ett gäng skådare från Vetlanda till Östergötlands slättland. Efter givande nedslag vid Svartåns inlopp i Roxen och vid Glänåstornet vid Tåkern, togs beslut om att försöka hitta den vassångare som enligt expertisen plägade dra sina strofer i trakterna av Svanshals udde. Sagt och gjort - de som fortfarande hade pigga ben gav sig iväg ut i vassarna med utgångspunkt från Svanshals kyrka. De, eller den, som inte hade lika pigga ben vid det här laget fick ägna sid åt fjärrskådning över vassarna och fann då, som väl var, att Svanshals Vandrarhem och Café kunde vara en lämplig observationsplats.
Blog image
Där någonstans ute i vassarna rör sig en sjumanna-/kvinnaexpedition med syfte att finna den lilla vassångaren. Här vid bordet intar resten av expeditionen närproducerad energi i form av nässelsoppa med hembakat bröd. Det blev nu ingen vassångare, men det blev en vittrut i Vadstena på vägen hem. Och nässelsoppan var superb! Totalt 91 arter observerade under dagen, vilket känns som snudd på något slags rekord.

Om tekniken vill bifogas här Sussies lista över observerade arter://BörjeFläsknisse i Vålånger.Rapporter

Posted by VOK Wed, February 04, 2015 20:00

Det kom en hälsning från Vålånger. Från medlemmen Egon Holm, som med ära och stor tacksamhet noterat att han upphöjts till hedersmedlem i klubben av årsmötet. Att det inte går någon större nöd på Egon i norrlandsvintern framgår av hans brev med bifogade fotografier. Ty - vem kan dagligen njuta av ett par gråspettar till morgonkaffet? Visserligen väl mäskat, men det skulle nog inte hjälpa på Kettilsgatan i alla fall.

Blog image
"Fläsknisse" (Egons benämning) attackerar den riggade fläsksvålen.

Värdig vinnare i Wrighttolkning.Rapporter

Posted by VOK Sat, January 17, 2015 20:13

Årsmötet är nu avklarat för denna gången och som vanligt blev det en hård och tät kamp i den anslutande tävlingen om Bruno Helgessons vandringspris. Förra årets segrare, Tomas Fasth, hade satt ihop ett antal kluriga frågor i huvudsak baserade på bröderna Wrights klassiska fågelbilder. Bröderna lär le i sin himmel över det engagemang deras bilder väckte bland de på obsar vintersvultna skådarna på mötet.

Blog image
Johan Andresén tog hem sin första inteckning i trofén med imponerande 18,5 poäng av 24 möjliga i denna något annorlunda och mycket kunskapskrävande tävling. En värdig vinnare!

Utlokaliserat uvpar.Rapporter

Posted by VOK Fri, January 09, 2015 19:43

En 33-årig epok, drygt, avslutades idag fredag när det sista uvparet lämnade Hjältaryd, Vetlanda kommun i Jönköpings län och installerades på sin nya vistelseort vid Hjortesjön, Sjöruda, Hultsfreds kommun i Kalmar län.
Beslut om att starta upp ett avelsprojekt för berguv togs på årsmötet i januari 1981, den första voljären byggdes under sensommaren samma år, det första uvparet installerades senare under hösten och den första ungen frisläpptes i augusti 1983. Den andra voljären byggdes 1982 i Sunnerskog och den tredje 1983 i Hjältaryd.

Blog image
Den tidigare skötaren av paret, Roland Mathiasson, frisläpper hanen i hans nya miljö medan den blivande skötaren, Hans Nyberg, greppar luckan för att frisläppa honan.
Transporten och installationen gick bra!
Heder åt Roland som i 33 år tagit väl hand om sina adepter! Hur många ungar som släppts? Vi får återkomma till det när bokslutet ligger klart. Hur många kilo kyckling vi packat under åren? Vi får återkomma till det också.

//Börje

Vindbonus i VedbändeRapporter

Posted by VOK Fri, December 12, 2014 15:22

På Nobeldagen delades det, förutom nobelpris, även ut vindbonus på Vedbände Gård. Stena Renewable hade bland 120 sökande föreningar utsett 15 mottagare av 2014 års vindbonus och bland dem fanns Vetlanda Ornitologiska Klubb. Som blev förening på bonusbeviset. Skit samma - pengarna finns på kontot. 20 000 kronor att användas för AV-utrustning i klubblokalen och fortsatt inventering av nattskärror inom vindkraftparken i Lemnhult.
Blog imageOrdförande Roland och nattskärrechefsinventerare Stubba tar emot Vindbonusbeviset vid samkvämet i Vedbände.
Blog imageI stället för nobelmiddag hade man i Vedbände arrangerat en liten ätning med tydlig inspiration av den förestående julen. Smakligt sades det.

Artrallyt artar sig.Rapporter

Posted by VOK Sun, November 02, 2014 15:53

Inför uppsamlingsheatet söndagen den 2 november konstaterades att lördagen varit givande, speciellt med avseende på innehållet i Bodasjön. Återstod dock ett antal mer eller mindre triviala arter som borde kunna fångas in (i kikaren då) trots vårliknande väderlek (+14 grader C) och morgondis.

Blog image

Ett målmedvetet gäng inför slutspurten söndag förmiddag.

Blog image

Fasanspan i Skede. Gick väl sådär av minerna att döma.

Torrskodda tornbesökare.Rapporter

Posted by VOK Thu, September 11, 2014 21:23

Den som funderar på att göra ett besök i Rågsjötornet behöver i fortsättningen inte fundera över om det är sjöstövlar som gäller eller inte för att nå den erforderliga utblicksnivån. Inte heller behöver hen fundera över om det fordras lina och räddningssele för att säkra upp- och nedstigningen i den tidigare något skrangliga lejdaren. Nej - tack vare ett taggat arbetslag på klubbkvällen den 11 september undanröjdes, i strålande sensommarväder, alla eventuella hinder för intensivskådning från tornet framgent.

Blog image Spång, lejdare och viss impregnering - fixat och klart på en kväll. Respekt!

Blog imageSom en autostrada. Visst ser det lite inbjudande ut! Fågelobsarna var väl annars inte överväldigande denna kväll - tornseglare och ladusvalor över sjön, en och annan trastflock och någon enkelbeckasin. Tack alla för en bra insats och ett särskilt tack till Kenneth, som med känslig hand och stort tålamod reglerade syretillförseln till min trilskande motorsåg.

2014-09-11//Börje

Morgonvandring i Repperda ängRapporter

Posted by VOK Mon, May 19, 2014 17:35

Det var 13st som tagit sig till Repperda för att se och höra en del av vad våren har att erbjuda i fågelväg. Vädret var underbart, solen sken och det var varmt i luften. Vi gick först till grusgropen där trädgårdsångaren och svarthättan sjöng så vackert. Efter det var det bara att ta sig an backen och det gick bra denna gången också för vi hade sällskap av bla järnsparv och ärtsångare. Promenaden fortsatte ner mot sjön och vasskanten där en röd glada visade upp sig. Nu var det tid för frukost så vi gick upp till enebacken och avnjöt våra medhavda matsäckar. En bivråk tittade förbi innan vi gick ner till gården för en liten pratstund med Yngve Henriksson som visade sin stenbjörn, en sorts kärra som man hade för att flytta stora stenar och dyl med med hjälp av oxar. Han kommer att visa den under vikingamarknaden den 24-25 maj. I fårhagen intill gick det 3st gulärlor samtidigt som vi blev uttittade av ett gäng kor med kalvar som tyckte vi var ett konstigt gäng med människor, en del hade ju två huvuden. Efter att vi spanat av fälten blev det att gå tillbaka mot bilarna. Dagen gav 56 arter inte illa. Tack till Sören och Johan för guidningen

Soliga hälsningar Sussie

2014-05-17


Blog image

Blog imageRoxen och rödspovar.Rapporter

Posted by VOK Mon, May 12, 2014 14:22

Den vårliga exkursionen till Roxen och Svartåmynningen lockade totalt 14 skådare som i olika grupperingar sammanstrålade vid Sättunaviken. I övrigt gjordes nedslag vid Nybrobaden, Härnaviken och Tåkerns Naturum. Enligt Sussies eminenta bokföring sågs totalt 82 olika arter, bland vilka rödspov, svartsnäppa, mosnäppa och dvärgmås särskilt bör omnämnas. Inte mycket sol men.... inget regn.

Blog image

Efter en runda i Tåkerns Naturum var det dags för hemfärd, en hemfärd som enligt ryktet blev extra lång för somliga, eftersom det droppade in ett intressant larm från Kalmarhållet under resan. Men om detta får någon annan berätta!

2014-05-12//Börje

Fågelskådningens dag vid Upplanda.Rapporter

Posted by VOK Mon, May 05, 2014 14:59

Blog image

Trots en bitande nordanvind kunde 20-talet idoga skådare pricka av 50 olika arter mellan klockan 08 och 12 söndagen den 4 maj.HärfågelRapporter

Posted by VOK Wed, April 30, 2014 18:57

Ruskenpricken Robin Isaksson har lagt ut en video på härfågeln i Trishult 27 april: https://www.youtube.com/watch?v=I5oC2HP2eN8
Lomesome stranger.Rapporter

Posted by VOK Tue, February 18, 2014 21:42

Rapport från sjösättningen utlovades och rapport kommer här.

Blog image

Efter knappa 15 mils resa var det då dags att sjösätta den rehabiliterade storlommen. Eftersom Kalmar hamn var isbelagd, blev det en liten tur norröver till Ölandsbrons landfäste, där det fanns öppet vatten inom räckhåll. Dags för farväl och lycka till.

Blog image

Lommen dök, ansade fjäderdräkten och paddlade ut över vattenvidden som en lonesome stranger. Men artfränderna fanns säkert runt kröken!Är detta att lomma hem....?Rapporter

Posted by VOK Sat, February 08, 2014 14:58

Efter en misslyckad turné i ett inland med istäckta sjöar....? Ja det får man nog säga!

Blog image

En storlom landade i ett stängselnät hos Thomas Nordbrandt i Hjältevad tisdagen den 4 februari. Fågelakuten i Näsby kontaktades, men tillgängliga transporter fanns inte förrän följande dag. Lommen övernattade således tillsammans med en Gibson (vem har inte längtat efter att få umgås med en sådan?) i Thomas musikateljé och hämtades av Amalia och Anders följande dag.

Blog imageEfter uppmatning med strömming (strålande aptit) och ringmärkning av Lars Johan, fick lommen vila ut i Näsby ytterligare en natt för att på torsdagen transporteras, av Amalia och Anders, till Ölandsbrons fäste, där den sjösattes och med uppenbart välbefinnande lögade sig i böljorna. Slutet gott, allting gott och ett stort tack till Thomas, Amalia och Anders som förbarmade sig över denna vilsna individ. Tids nog kanske vi kan få någon bild från sjösättningen också.UtterRapporter

Posted by VOK Fri, January 31, 2014 19:12

Idag på f.m fick jag äntligen se kungsfiskaren i kanalen. Missade den vid flera tillfällen under julhelgen. Träffade Jakob Thureson med kamera o när vi spanade efter kungsfiskaren dök det upp en utter som kanade ned i vattnet. Den försvann dock spårlöst ganska snabbt. /Mathias