Rapportbok

Rapportbok

Vok:s Rapportbok

Vetlanda Ornitologiska Klubb

Den 14 Maj 2013

RapporterPosted by VOK Tue, May 14, 2013 19:26

Idag är det den 14 Maj 2013!

Ett då när jag skrev en artikel till Vok årsskriften, kommande datum och årtal som låg i framtiden, 3 år bort.

Jag skrev då i VOK årsskriften 2010 för den som kommer ihåg det, om en dag i framtiden och nu var den dagen här, framtiden var nu!

Jag gjorde idag vad jag skrev då, tog bilen upp till Vetlanda och Nävelsjö från Kalmar och besökte den brun målade stugan där uppe på berget med sin utsikt över den sköna Nävelsjö mossen.

Jag satt där på morgon kvisten idag efter att regnet hade slutat och solen åter tittade fram och drack mitt kaffe och njöt av friden och stillheten i denna sköna morgonstund.

Enkelbeckasinerna spelade över mossen med sitt burrande och ticka ticka läte och två Svartvita Flugsnappare slogs om en hona.

Det var en vacker morgon idag på riktigt, nästan så som jag skrev om den i framtiden då 2010.

Lite märklig, men en bra känsla att först ha skrivit ett manuskript och sedan leva det, oftast lever vi först händelserna och skriver sedan baklänges dess historia.

Ett Blåmes par hade åter påbörjat ett bo bygge, de hade troligen blivit utkastade av den svartvite och nu hoppades de säkert på lugn och ro igen när de tokarna valt sin bostad.

En Trana flög i sakta mak norr ut, en häckning i krokarna?

Jag satt där på altanen till stugan och drömde om svunna tider och det ena minnet efter det andra dök upp när jag samtidigt läppjade på mitt kaffe.

Den Gröna soffgruppen stod kvar där inne, det såg jag genom fönstret, liksom borden och lampan och den lilla fåniga plast fågelholken på väggen.

Den öppna spisen stod där inne som vanligt den som vi oftast satt runt i sen höst och i vinterkvällar när vi var unga och drömde om framtiden, samtidigt som den gav värme.

Vi var då på mitten av 70 talet och 80 talet ett ca 10 tal aktiva ungdomar och tonåringar som träffades och snackade och skådade fågel.

Det var Jerry Nyman som omedvetet eller medvetet och som ledare hade fört oss samman genom bland annat fältbiologiska studier som det hette i skolan och fågelklubben.

Nu var det bara minnen men sköna sådana kvar.

Jag vandrade tillbaka till bilen igen och konstaterade att någon Rosenfink som jag skrev om i artikeln då 2010 kommer jag inte att få höra i denna sena vår.

Jag avslutade min resa i Vetlanda med att besöka min gamle kompis Lennart Nyman och där var allt som vanligt.

Vi avslutade vårt möte med ett gemensamt besök hos Lennarts pappa och min vän och en gång min ledare, Jerry.

Tidens tand hade gjort sitt med honom som med oss alla, men där satt han så fridfullt och väl omhändertagen av den fina åldringsvård som vi faktiskt har här i Sverige.

Han hade ett vacker rymligt eget rum med fågelbilder runt om på väggarna och en fågelbok på bordet och en fin utsikt över naturen utanför sitt fönster.

Det känns skönt att veta att han blir väl omhändertagen nu när han behöver det, han som en gång så väl tog hand om oss!

Då var vi, Lennart och jag ungdomar och Jerry en stark, energisk människa och farbror med mycket energi och vilja och fågelkunskaper.

Nu var vi farbröder Lennart och jag och Jerry en skugga av sitt forna jag men ändå en vacker bild av vad han varit med en slät hy, ren och fin och bra mat fick han också.

Så glimmade plötsligt blicken till på Jerry när han för en stund tittade upp från maten och upp på en av sina kompisar runt bordet, hans blick glimmade till så där spjuveraktigt som bara Jerry kan se ut och det var bara för en sekund men räkna de lyckliga stunderna blott!

Det var ett värdigt avslut av den träffen så vi tog farväl av Jerry Lennart och jag och nu är jag åter i Kalmar.

Kalmar den 14 maj 2013.

Anders Friberg  • Comments(0)//rapportbok.norhagen.se/#post128