Rapportbok

Rapportbok

Vok:s Rapportbok

Vetlanda Ornitologiska Klubb

Begreppet Boströms Vipa.

RapporterPosted by VOK Sun, June 02, 2019 21:40
Nu handlar det om klubbresan till Kvismaren, Oset och.... Strandvik vid Vänern mellan Kristinehamn och Karlstad. Åtta deltagare i två bilar drog lördagen den 18 maj från Vesslanparkeringen i arla morgonstund med sikte på, i första hand, Kvismaren. På Västra rakan plockade vi in ett gäng fjällpipare och vid Rysjön var det gott om dvärgmås, svarttärnor och till och med några vitvingade tärnor. Vidare till Lövholmen, där en fint utfärgad aftonfalkshane poserade i en torraka. Det blev nu en fikapaus innan det var dags att dra mot Oset.

Oset gör, som bekant, ingen besviken. Vi tog rundan via Rosenbergs stuga och plockade på vägen in både gräshoppssångare, rosenfink, härmsångare, ärtsångare och en kärrsångare. Bland mycket annat och vid sidan av många änder och doppingar. Vassångaren vid Rynningsviken gäckade oss, men det blev i alla fall en rördrom där. Nu passade det bra med en rejäl lunch på Naturens Hus. Gott och rejäla portioner! Tanken från början var att vi på hemvägen skulle göra en avstickare till Tåkern, men en viss gråhuvad vipa omkullkastade de planerna. Denna raritet hade uppehållit sig vid Vänerns strand mellan Kristinehamn och Karlstad några dagar och den var vi naturligtvis tvungna att ge en chans. Mot Strandvik således! Vid det här laget hade markägaren hunnit vänja sig vid tillströmmningen av skådare och den något gropiga vägen ned till strandängarna där vipan plägade uppehålla sig var väl uppmärkt. "Boströms vipa" - numera välkänd och till och med förärad en tillfälligt inrättad kaffeservering i grannskapet. Jo, vi hittade dit, hittade Boströms gråhuvade vipa och erlade parkeringsavgiften till Boströms nötta vall. Speciellt och trevligt!
Var?? Där är hon - Boströms vipa!! Undertecknad lyckades inte få någon skarp bild på den sällsynta gästen, men hon fanns där och kunde ganska enkelt beskådas.

En lyckad resa med totalt 79 observerade arter under dagen. Lennart Kärhall var reseledare och Sussie Nielsen förde bok. Tack för den upplevelsen!

2019-06-02
Börje Gustafsson


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.